De invloed van AI op reizen
Een rondreis laten samenstellen door ChatGPT of vragen in welke onbekende stad je het beste Libanese eten voorgeschoteld krijgt? Het lijkt in 2025 meer regel dan uitzondering. Een goede ontwikkeling of toch iets om huiverig voor te zijn? AI-expert Remy Gieling en persoonlijk reisspecialist Lonne Rijvers van Solon Travel delen hun visie.
Op dit moment gebruiken de meeste toeristen ChatGPT voor een reisplan. Remy Gieling: “Het is leuk om inspiratie op te doen, maar dit systeem is geen magische toverdoos. Je moet het systeem voeden met zoveel mogelijk informatie over je situatie, anders heeft het geen idee wie je bent, wat je doet en wat je leuk vindt. Het gebeurt al wel veel dat er een reisplanning gemaakt wordt. Zeker nu ChatGPT toegang tot het internet heeft. Je ziet dat het nu vooral nog assistent is, maar we gaan richting een co-piloot die met je meedenkt en uiteindelijk de AI-agent die het boekingsproces van je overneemt.”
Als je het reisexpert Lonne Rijvers vraagt kunnen we ook niet meer zonder AI. “Dat moet je wat mij betreft ook helemaal niet willen. Artificial Intelligence zorgt voor veel gemak. Ben je bijvoorbeeld bang om je koffer kwijt te raken tijdens een vliegreis? Op Eindhoven Airport zijn al succesvolle tests uitgevoerd waarbij een systeem dat draait op kunstmatige intelligentie de bagageafhandeling uitvoert. Jij krijgt ondertussen gewoon bericht over de status en locatie van je bagage.”
Gieling benadrukt dat het natuurlijk een beetje preken voor eigen parochie is, maar hij voorziet veel goede veranderingen op het gebied van reizen. “Stel je wil een prachtige reis naar Indonesië maken, dan hoef je niet meer drie maanden fulltime het internet te doorzoeken. De nieuwe generatie AI-agenten kan dit voor je doen. Zij geven niet zozeer een antwoord, maar voeren een proces voor je uit. In theorie onderhandelen ze zelfs namens jou met reisaanbieders, want ze hebben toegang tot je mailbox en kunnen reisaanbieders opbellen. Dat is wat we veel gaan zien. Daarnaast helpen deze agenten organisaties en bedrijven om processen slimmer te maken. Zo hoef je niet meer de hele dag in Excel te klooien, het neemt dat saaie repetitieve werk uit handen.”
In principe is de komende generatie AI-agenten dus in staat om alles voor ons te regelen. Of reisexpert Lonne Rijvers bezorgd is dat AI steeds meer werk uit handen neemt? “We denken bij AI vaak aan het overnemen van werk door mensen. Ik kan me niet voorstellen dat dit gebeurt, want mensen houden van mensen”, legt ze uit. “Het persoonlijke contact wordt daardoor juist steeds belangrijker. Ik kén de wensen van mijn klanten en als er ineens iets is tijdens een reis, dan is er een echt mens met empathie die een oplossing biedt. Zoiets krijg je niet van een virtuele assistent.”
De remmende factor in het gebruik van AI is de mens, vertelt Remy Gieling. “Het gaat er vooral om of je erin gelooft dat deze technologie de operatie als geheel efficiënter gaat maken. Veel bedrijven zijn lamgeslagen, maar blijf vooral niet hangen in hypothetische scenario’s. Maak tijd en budget vrij en ga simpelweg beginnen. De bedrijven die succesvol zijn kijken wat wel en niet werkt en leren hiervan.”