Stayokay Oost is vernieuwd en doet het met de hele buurt
Stayokay Oost kreeg een make-over en opende vlak voor de zomer haar deuren. Het hostel heeft een mooie missie: meer verbinding zoeken met de buurt. In een tijd waarin het imago van Amsterdamse toeristen niet altijd positief is, is dat essentieel. Voor onze rubriek ‘Hotel Inside’ spreken we met general manager Hermen Nijhuis.
“Als je bij ons wakker wilt worden met een lekkere, luxe barista-koffie, dan kan dat”, zegt Nijhuis van het gerenoveerde Stayokay in Amsterdam Oost. Geen slootwater in het vernieuwde, hippe hostel dus. En die barista-koffie schenken ze niet alleen voor hostelgasten, maar minstens zo graag ook voor buurtbewoners.
De leuke kant van de toerist
De omgeving betrekken bij het hostel; het is een belangrijke missie. Hermen Nijhuis: “Het is goed dat buurtbewoners ook de leuke kant van het toerisme in Amsterdam zien. Het heersende beeld is dat toeristen veel overlast veroorzaken. Maar de gemiddelde hotelgast wil Amsterdam op een leuke manier ontdekken en is echt niet uit op problemen. Als buurtbewoners samen met onze gasten een spelletje doen of een biertje drinken, komen ze daar vanzelf achter. En niet onbelangrijk: het zorgt ook voor een bijzonder leuke sfeer.”
Ook voor de bewoners
Stayokay is al jaren bezig om een hippe ontmoetingsplek voor families, schoolklassen, zakenreizigers en vriendengroepen te worden. De keten geeft elk jaar één hostel een make-over. Dit jaar kreeg de vestiging in Amsterdam Oost een beurt. Vlak voor de zomer ging het vernieuwde hostel open. Was de bar eerst aan de achterkant, nu zit deze prominent aan de voorkant van het pand. De lobby is veranderd in een bar/restaurant waar gasten en buurtbewoners à la carte kunnen ontbijten of dineren. Zo veel mogelijk biologisch dan hè, want duurzaamheid is nog zo’n speerpunt van het hostel. En dan is er nog het grote terras waar iedereen welkom is. Nijhuis: “In onze oude lobby kwam geen enkele buurtbewoner. Nu is de setting totaal anders en verwacht ik dat wel.”
Betrokken bij de buurt
De aangescherpte missie van Stayokay past in deze tijd, volgens Nijhuis. “Mensen zijn op zoek naar dat community-gevoel. Ze willen graag weten wat er speelt in hun buurt en daarbij betrokken zijn.” Daar speelt het hostel niet alleen op in door het letterlijk open zetten van haar geveldeuren, maar ook met het organiseren van allerlei activiteiten. Op Nationale Burendag op 28 september is er bijvoorbeeld een groot food share-event, waar buurtbewoners hun zelfgemaakte eten meenemen om met anderen te delen. Ook is er elke twee weken een pubquiz en een liveband.
De blije buurvrouw
Als Nijhuis tussen zijn gasten Nederlanders hoort, probeert hij altijd even te polsen of ze uit de buurt komen. Dat is niet alleen gezellig, maar ook nuttig. “Er zijn soms mensen die moeite hebben met toerisme in hun buurt en de rol van een hostel erin. Juist dan is het goed om een gesprek aan te gaan. Een buurvrouw van ons had een haat-pagina over ons aangemaakt op Facebook, omdat ze overlast had van bussen die voor haar huis parkeerden. Ik heb haar uitgenodigd op de avond van de opening en we hebben samen met haar en andere buurtbewoners om de tafel gezeten. Dat heeft geholpen. Wij hebben iets aan de overlast kunnen doen en nu hebben we er weer een blije buurvrouw bij.”