De Stad van Céline van Deest: '

Als je een reeks toeristenkaaswinkels in hartje Amsterdam runt, dan vragen we je graag het hemd van het lijf. Van je favoriete kaas tot jouw ideale dag in de stad. Celine van Deest, salesmanager van de Amsterdam Cheese Company, wijst ons de weg in de stad naar haar favoriete plekken. “Ik ben echt een stadskindje”

Wat is je vroegste herinnering aan Amsterdam?

“Op mijn verjaardag naar het Van Gogh Museum met Franse zakenrelaties van mijn vader. Ik geloof dat ik een jaar of tien was. Ik herinner me nog zo goed hoe indrukwekkend ik het toen vond. Dat vind ik het trouwens nog steeds, het heeft bijzondere kunst.”  

Je favoriete buurt in de stad?

“Het was altijd West. Maar tegenwoordig, omdat ik er elke dag werk, is het toch meer het centrum. Het is de diversiteit van de mensen en ook dat geen dag hetzelfde is. Over het algemeen zijn toeristen heel blij en vrolijk, dat gaat in mijn ogen nog wel eens mis binnen de Nederlandse samenleving. Deze mensen zijn juist heel blij om hier te zijn. Ik kreeg pas ook een mooi compliment over de stad. Bij de Cheese Company werken veel Europese studenten en fulltimers uit de LHBTQIA+-gemeenschap. Zij voelen zich prettig in Amsterdam. Vaak worden ze in het thuisland weggepest of in elkaar geslagen. Dat heb ik me nooit zo gerealiseerd. Maar zij voelen zich veilig in Amsterdam. Ook al neemt de tolerantie in mijn ogen af. Ze zijn heel blij om zichzelf te mogen zijn. Ik vind het mooi dat wij dat met Amsterdam kunnen bieden. Het is een veilige haven voor deze mensen.”  

Woon je zelf nog in Amsterdam?

“Niet meer. Ik woonde eerst bij het Westerpark, toen op de Postjeskade, ik maakte een klein uitstapje naar Utrecht en daarna ging ik weer terug naar West. Voor de liefde verhuisde ik naar Broek op Langedijk boven Alkmaar. Ik denk dat ik uiteindelijk wel terug naar de stad ga als de kinderen het huis uit zijn.”

Wat mis je het meest aan Amsterdam als je hier niet bent?

“De bedrijvigheid. De gezelligheid. Ik ben echt een stadskindje. In Amsterdam wist ik niet wie mijn boven- en onderburen waren. Daar moest ik zo erg aan wennen in dit dorp. De anonimiteit in Amsterdam vond ik ook fijn, dat er niet zo op je gelet wordt. Ik mis het op de fiets springen, lekker naar het park gaan en dat er altijd genoeg keuze is. In Broek op Langedijk zitten twee leuke restaurants en dat is het dan.”  

Jouw best kept secret in de stad?

“De NDSM-werf heeft een heel eigen sfeertje, het is uniek. Ik kom daar heel graag. Het is anders en de atmosfeer is fijn. In de zomer het terras van Pllek of Ijver. De bar, lounge en het restaurant van Next zijn ook leuk, daar zie je het pontje aankomen. Ik hou van de nieuwere plekken in de stad.”  

De belangrijkste vraag: waar moeten we heen voor de lekkerste kaas?

“Naar de Amsterdam Cheese Company natuurlijk. Mijn favoriet is de Máxima-kaas, die heeft een lichtzoete smaak. We zijn onderdeel van CONO Kaasmakers, waar A-merk Beemster bijvoorbeeld ook bij hoort.” 

Hoe ziet jouw ideale dag in Amsterdam eruit?

“In de winter start ik het liefst op de ijsbaan. Een lekkere warme chocolademelk drinken en daarna eten bij l'Entrecôte et les Dames. Ik wil ook heel graag een keer naar het Anne Frankhuis. Daar ben ik dus nog nooit geweest. ’s Avonds eten bij Chateau Amsterdam, dat is de eerste urban city winery van Nederland en de grootste van Europa. Zij laten druiven naar Amsterdam komen, persen ze hier en de wijnen rijpen op eikenhouten vaten. Het eten is superlekker en de wijnproeverij is zo leuk. Ik kwam per toeval achter dit adres. Het begon heel kleinschalig, maar inmiddels zijn ze verhuisd en winnen ze ook prijzen. De kwaliteit van de wijn gaat telkens weer omhoog. Tot slot sluit ik de dag af in de club van Adam Tower.”  

Last but not least, waar winkel je graag?

“Het is geen uniek adresje, maar ik word heel blij van de flagshipstore van Rituals. Het is echt een walhalla. Je hebt hier dingen die je niet bij andere winkels ziet, zoals een beautyafdeling met behandelingen. Oh, en voor een lekkere massage raad ik Koan Float aan. Om jezelf te verwennen.”

Rick Blom