De toekomst van internationale congressen
Is de verhoging van de toeristenbelasting de doodsteek voor beurzen in Amsterdam? De toeristenbelasting gaat vanaf 2024 omhoog naar twaalfenhalf procent en dat is geen kleinigheidje met een gemiddelde kamerprijs van 155 euro. Volgens kenners staat de bereidheid van organisaties om nog een beurs te organiseren in de stad onder druk.
De gemeente Amsterdam is duidelijk in haar begroting voor 2024. De kosten moeten betaald worden, maar dat komt niet uit de zak van de eigen bewoners. Met een historische verhoging van de toeristenbelasting naar twaalfenhalf procent laten ze de toerist betalen. Bezoekers die per cruiseschip de stad enteren betalen straks elf euro in plaats van acht euro per persoon. Het moet de stad toch zeker 30 miljoen opleveren, maar heeft als gevolg dat organisaties minder happig zijn op Amsterdam als bestemming voor een beurs. Hoteliers vinden het een onsympathiek signaal en een oplossing die op korte termijn voor de gemeente werkt, maar waarmee de stad op lange termijn bezoekers verliest.
Volgens Stef Driessen, sector banker Leisure bij ABN AMRO leidt de verhoging van de toeristenbelasting tot het ondermijnen van het vertrouwen van organisatoren in de lokale overheid: ‘Internationale congressen worden meerdere jaren vooruit geboekt. Een voorspelbare ontwikkeling van de toeristenbelasting is hiervoor van belang. In Amsterdam wordt elk jaar in oktober de verhoging van de toeristenbelasting voor het volgende jaar vastgesteld. Dat gaat vaak om forse bedragen. Ook nu ligt er weer een verhoging van de toeristenbelasting op tafel, met als doel een structurele verhoging van de gemeentelijke inkomsten. Dit leidt tot een ruime verdubbeling van het tarief van de toeristenbelasting sinds 2016. Bovendien wordt er gesproken over verdere verhogingen, tot wel 30 procent van de kamerprijs. Dat heeft gevolgemn. Andere populaire congreslocaties, zoals Madrid, Londen en Kopenhagen heffen geen of een veel lagere toeristenbelasting.’
Hoteleigenaren zijn vooral bang dat de toerist kiest voor een onderkomen buíten de stad. Een nekslag nu de prijzen zich net wat lijken te herstellen na de zware coronajaren. Als grootste evenementenlocatie van de stad zit de RAI in ieder geval niet stil. Met kersverse directeur Business Development Diddy Durant zetten zij in op het promoten van Amsterdam en de RAI als dé bestemming voor nationale en internationale evenementen. Durant is geen onbekende binnen de evenementenlocatie. Ze werkt al twintig jaar in de evenementenbranche waarvan meer dan tien jaar voor de RAI en heeft daardoor een enorm netwerk, benadrukt de evenementenlocatie zelf. Het doel van de nieuwe directeur is daarmee in ieder geval duidelijk: Amsterdam aantrekkelijk houden voor grote evenementen.