De Stad Van Jaspers Jaspers: 'Je hoeft maar buiten te gaan en je maakt in Amsterdam iets mee'.

Jasper Jaspers van Vincent Meets Rembrandt

Op de muren en in de gewelven van de Noorderkerk zie je zes dagen per week de gelijkenissen tussen de twee grootste Nederlandse kunstenaars: Vincent van Gogh en Rembrandt van Rijn. Jasper Jaspers is verantwoordelijk voor ‘Vincent meets Rembrandt; the Untold Story’ en deze keer bevragen we hem over zijn Amsterdam.

Wat is je vroegste herinnering aan Amsterdam?
“De Noordermarkt, daar werd ik geboren en groeide ik op. Mijn eerste stapjes liggen daar op het plein. Na wat omzwervingen ben ik sinds vijf jaar terug in de Jordaan. Ik woon inmiddels letterlijk óp de Prinsengracht.”

En waarom is juist deze buurt zo bijzonder?
“Ik ken iedereen hier in de buurt, het is echt thuiskomen. Amsterdam is stap één en de Jordaan stap twee. Veel van mijn vrienden wonen ook hier. Natuurlijk veranderde er veel door de jaren heen, maar mensen die hier opgroeien willen toch het liefst blijven. Inmiddels worden de echte Jordanezen en Amsterdammers er een beetje uitgewerkt. Maar dat doen ze ook zelf. Op het eerste, mooie bod op je huis zeg je nog nee, maar bij een derde keer is het toch vaak ja. Ik ben er niet heel rouwig om dat het verandert.”

Wat mis je het meest aan Amsterdam als je hier niet bent?
“Het gemak waarmee je door de stad beweegt. Ik was twee weken terug even in Parijs en dat is zo anders. In Amsterdam stap je gewoon op de fiets en gaat alles aan je voorbij, voor je het weet sta je alweer ergens. Je bent hier ook niet afhankelijk van het openbaar vervoer. Gelukkig, want daar heb ik een hekel aan. Die vrijheid van het op de fiets stappen en dat je lekker weet waar alles is vind ik fijn.”

Is er een plek waar je het allerliefst aanschuift om te eten/drinken?
“Ja! Voor de lunch haal ik graag een broodje in de buurt, bij JWO, Small World of Vennington. Ik hou niet van heel veel poespas, dus ’s avonds ga ik voor simpele maar lekkere restaurants. Niet al te groot of duur. Ik kom graag bij Restaurant Bloem op IJburg. Dat is van een vriend van mij en je kan er heel goed Italiaans eten. Café Amsterdam of de Goudfazant vind ik ook leuk. En bij mij om de hoek aan de Westerstraat zit Ko Chang, daar moet je zijn voor lekker Thais eten. Als ik een drankje neem, dan ga ik naar Kat in de Wijngaert. Vroeger werkten hier vrienden van me en ik kom er nog steeds graag.”

En de zon schijnt, dus wat is je favoriete terras van Amsterdam?
“Zelf ben ik niet zo terrasserig. Als ik lekker buiten wil zitten, dan ga ik liever naar Het Stenen Hoofd of even Noord in. Daar is het net wat rustiger. Al is het terras van Papeneiland op de hoek van de Brouwersgracht en Prinsengracht wel een fijne.”

Hoe ziet jouw ideale dag in de stad eruit?
“Dat is zeker Amsterdam in de zomer. Naar buiten gaan, lekker de boot op, een stukje varen en daarna wat eten halen om aan boord op te eten. In de zomer verplaatst het leven zich van binnen naar buiten en als het kouder wordt van buiten naar binnen. Ik vind dat het mooie van Amsterdam.”

Je mooiste herinnering aan Amsterdam?
“Het opgroeien, de plekken waar ik gewerkt heb, de zomers met vrienden. Vrij zijn en alleen maar door de stad banjeren. Zwemmen in het IJ. Als je naar buiten gaat, dan maak je in Amsterdam iets mee. Het is eigenlijk gewoon de hele grote herinnering aan Amsterdam.”

Tot slot, wat treffen we precies in de Noorderkerk aan?
“Het is het tweede jaar dat ‘Van Gogh meets Rembrandt’ open is. De kunstenaars zijn allebei ooit ook in de Noorderkerk geweest om een zondagsdienst bij te wonen, vandaar deze locatie. Je ziet in Van Goghs werk de adoratie richting Rembrandt. In de Noorderkerk hangen 40 projectoren om de werken tot 24 meter hoog op de gewelven en plafonds te laten zien. In de kerk zijn ook gewoon nog diensten, dus we delen de ruimte. Van maandag tot zaterdag zijn er zes á zeven shows per dag tussen twaalf uur ’s middags en zes uur ’s avonds.”

Rick Blom