De stad van David Roos (STRAAT Museum): “Het leuke aan hardlopen is dat je steden ontdekt”

Kunst die in de publieke ruimte wordt gemaakt, daar vult curator David Roos van het STRAAT museum zijn dagen mee. Maar ook met het ontvangen van twee (!) koninklijke huizen en al hardlopend Amsterdam verkennen.

Vertel eerst eens over die koninklijke ontmoeting…   

“STRAAT had pas twee koningshuizen op bezoek. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en Amalia en het Spaanse koningshuis. Dat is wel bijzonder in onze jonge geschiedenis. Als curator nodig ik kunstenaars uit om werk te komen maken in het museum, dat kun je dan bij een bezoek live zien. De duo-expositie voor de koning was wel een ander verhaal, daar werkten tien kunstenaars op hetzelfde moment samen. Vijf kunstenaars uit Nederland en vijf uit Spanje. Deze is nog te zien tot 2 juni en is wel de moeite waard om te gaan zien.” 

Wat is je connectie met Amsterdam?

“STRAAT linkt me aan de stad. Ik werk nu alles bij elkaar zes jaar fulltime in Amsterdam. Mijn oom woont hier al sinds ik leef, mijn ouders wonen hier, mijn broertje woont hier net als veel van mijn vrienden. Het is een haat-liefde relatie, want zelf woon ik Rotterdam. Ik studeerde daar geneeskunde, wat niet heel logisch is met het werk dat ik nu doe. Het is het klassieke verhaal. Ik maakte van mijn passie mijn werk.” 

David Roos, curator Straat /Museum

Hoe ziet je ideale dag in de stad eruit? 
“Als ik in Amsterdam ben, dan ben ik aan het hardlopen. Ik vind het leuk om zo steden te ontdekken. Voor je het weet ben je zo tien tot vijftien kilometer verder.”  

Wat is je vroegste herinnering?

“Op een rondvaartboot Koninginnedag vieren met mijn familie, maar toen was ik echt nog heel jong. Ik heb nog foto’s waarbij ik op de schouders van mijn opa zit en we door de grachten varen. Toen was ik denk ik vier jaar.” 

Het best bewaarde geheim van Amsterdam?
“Inmiddels heeft STRAAT naam gemaakt, maar ooit wonnen we de Hidden Gem-prijs. Nu vind ik Secret Garden een goed bewaard geheim. Niet het restaurant, maar de binnenplaats achter Nicolaas Groente & Fruit. Het is een binnenplaats waar kunstenaars art maakten en voor heel veel mensen niet bekend.” 

Je favoriete stek?

“Café Belgique vind ik een leuk. Het is een hangplek voor kunstenaars uit het wereldje. Binnen en buiten is alles door kunstenaars beschilderd. Het is een goede plek om te zijn.” 

Wat mis je aan Amsterdam als je er niet bent?
“Haha, eerlijk? Ik ben veel te veel Rotterdammer. Ik vind Rotterdam geweldig, dat is voor mij thuiskomen. Dat verandert niet zomaar, want mijn sociale netwerk is daar. Maar mijn werk is mijn passie en STRAAT is wel mijn kindje. Dat mis ik. Als ik de loterij win, dan zou het best kunnen dat ik naar Amsterdam verhuis. Voor het werk is het makkelijker.”
Welke steden staan nog meer op de kaart als het op street art aankomt?
“Rotterdam is al iets verder dan Amsterdam, maar Breda is ook heel goed bezig. In allebei de steden zijn street art festivals waar veel kunstenaars naartoe komen.”  

Een expositie in Amsterdam die we moeten gaan zien?
“De nieuwe show van Street Art Frankey bij Wanrooij Gallery. Hij staat elke zaterdag ook in Het Parool met een werk. Ik vind Frankey briljant en het is een leuke, sociale vent. Hij vindt plekken in de stad en creëert daar kunst omheen. Een omgevallen parkeerpaal met Popeye erbij, alsof hij hem omgeslagen heeft. Frankey geeft een mooi beeld van Amsterdam voor een groter publiek. Ik heb begrepen dat hij heeft uitgepakt met zijn show.”

Rick Blom