De reisindustrie in 2020: dit zijn de woorden die je moet onthouden
Mensen houden van reizen. Dat zal niet snel veranderen. Maar hóe ze dat doen, verandert wel. En bij nieuwe vormen van toerisme, horen nieuwe woorden. Welke woorden gaan reizigers in 2020 massaal toevoegen aan hun vocabulaire? We doen een kleine voorspelling.
Me-cation
Alleen reizen wordt in de toekomst net zo normaal als in je uppie naar de supermarkt gaan voor een pak halfvolle melk. Reisorganisaties zien een duidelijke shift van samen reizen naar solotrips. Dat geldt niet alleen voor avonturiers of vermoeide ouders op zoek naar wat tijd voor zichzelf, maar ook voor de Generatie Z: digital natives geboren tussen 1995 en 2010 met, zeg maar, een iPad in de hand. Dit jaar zal 40% van de consumenten binnen deze groep vallen. Hun reisadagium: vrijheid, blijheid, onafhankelijkheid. In het rapport The New Destination Gen Z van Booking.com staat te lezen dat 34% het liefst alleen wil reizen en die plannen zijn – dankzij die iPad – al haarfijn uitgestippeld.
CO2-tikkie
Als je dan toch je vliegschaamte overboord zet en in een toestel stapt, is het wel zo fijn als je die uitstoot (en dat schuldgevoel) een beetje kunt compenseren. Waar EasyJet dat automatisch bij alle vluchten doet, kun je dat bij KLM aangeven bij het boeken van een ticket. Volgens de vliegtuigmaatschappij wil 39% van de klanten dat graag doen. Om dit nog simpeler te maken, introduceert KLM dit jaar – als proef - het CO2-tikkie. Reizigers met wie het contact via WhatsApp is verlopen, krijgen een betaalverzoek. Dat bedrag gaat naar het CO2OL Tropical Mix herbebossingsproject in Panama. Sympathiek hoor KLM, tik ‘m aan.
Treinpochen en stiekemvliegen
De term ‘vliegschaamte’ is al redelijk ingeburgerd in ons reisvocabulaire. Ooit bedacht door de Zweedse zanger Staffan Lindberg trouwens, die het woord introduceerde in een pamflet dat hij door vooraanstaande Zweden liet ondertekenen. Leuk detail: één van hen was Malena Ernman, de Zweedse operazangeres én moeder van klimaatactiviste Greta Thunberg. Volgens een voorspelling van het Zweedse taalinstituut komt er in 2020 een opmerkelijk woord bij: ‘Smygflyga’, oftwel stiekemvliegen. Vergeet ook ‘tågskryta’ (treinpochen) niet. Dat is niets minder dan lekker opscheppen over je treingebruik, zo van: kijk mij eens goed bezig zijn. En dat allemaal als gevolg van die vliegschaamte.
Vegan hotel
De vegan way of life heeft ook in de reiswereld een zaadje geplant. Want vegan ben je óók op vakantie. Touroperators spelen daarop in. Boek je bij VeganTravel een cruise of tour, dan weet je zeker dat alles wat je eet of drinkt vegan is. VegVoyages springt ook in dat gat en voorziet in bijzondere of-the-beaten-track-tours onder het genot van lokale vegan gerechten. Maar ook vegan hotels schieten als - hoe toepasselijk - paddenstoelen uit de grond. Neem boetiekhotel Saorsa 1875 in het Schotse dorp Pitlochry. Hier mag de hond mee, maar voor de rest is er niets dierlijks in dit hotel te vinden. Van het interieur tot de keuken: alles is 100 procent vegan. En het Hilton Bankside in Londen opende begin dit jaar een veganistische suite. Vegan restaurants (TerraZen) of koffietentjes (Koffie en de Koeck) zie je ook steeds meer in Amsterdam. Het is een kwestie van wachten op het eerste vegan hotel.
Dark tourism
Milieubewust reizen zit in de lift. Een groeiende groep reizigers heeft ecologische en duurzame idealen; liever een vakantie met de trein of naar een gebied dat nog niet is opgeslokt door overtoerisme. Maar ook plekken zonder licht- en luchtvervuiling zijn in trek. En daarvoor hoef je helemaal niet naar het uiterste puntje van de wereld. Het Dark Sky Alqueva-project in de Alentejo-regio in Portugal is daar het donkere voorbeeld van. Hier kun je de betere sterrenhemel zien of ben je aan het juiste adres voor ‘dark skies glamping.’ Touroperators en websites gaan mee in die hang naar stilte en duisternis. Zo verzamelde Cool Places de ‘dark skies’-plekken in het Verenigd Koninkrijk en somde Bever de donkerste plekken van Nederland op. Zaklamp uit en genieten maar.
Bleisure
In veel beroepen vervagen de grenzen tussen werk en vrije tijd. Denk aan de digital nomad die in een hangmat een artikel schrijft of de manager die mails beantwoordt vanuit zijn vakantiehuisje. ‘Bent u hier voor business of voor pleasure?’ Op die vraag zullen steeds meer reizigers antwoorden: ‘Ik ben hier voor bleisure.’ Een beetje van allebei, dus. Op dit moment koppelt één op drie zakenreizigers minstens eenmaal per jaar een trip voor eigen plezier aan zijn of haar zakenreis, aldus de Amerikaanse Global Business Travel Association. En dat zal alleen maar toenemen. Dank u, moderne technologie.
Nomadisch
Het woord ‘flexen’ behoort niet meer toe aan werkgevers en werknemers alleen. Ook in de hotelsector begint die flextrend door te sijpelen. We schreven eerder al over Flexhotels, pop-up hotelkamers die bijvoorbeeld tijdens grote events worden neergezet. In 2020 gaan we steeds meer pop-up hotels zien, die zonder footprint na een tijdje weer verdwijnen. Amazing Escapes is zo’n partij die op de meest bijzondere plekken - van de zoutvelden van Bolivia tot de steppes in Mongolië - tijdelijke, nomadische luxekampen opzet, en dat zonder een (al te grote) voetafdruk achter te laten. Er zijn zelfs plannen voor een nomadisch luxekamp op de Noordpool. Best wel flex, als je het ons vraagt.