Mooie dingen die we graag steunen: RTXP in De Pijp, alle kunst onder één dak.

Voor de Mona Lisa naar het Louvre in Parijs? Het wereldberoemde bruggetje van Monet eens vanaf een andere kant bekijken? De penseelstreken van Van Gogh zo groot zien dat je ze bijna kunt voelen? Je hoeft niet ver, want bij RTXP (spreek uit: art experience) in de Pijp is alles onder hetzelfde dak te zien.

Bij RTXP aan de 1e Jacob van Campenstraat vind je maar liefst 50 studies van werken uit de Renaissance tot nu. Denk: Van Gogh, Botticelli, Jeroen Bosch en dus ook Da Vinci met zijn Mona Lisa. Het idee voor de bijzondere expositie komt van vader en zoon Quintus en Jason Abeln. Dankzij hen is het niet meer nodig om tientallen duizenden kilometers af te leggen met bijbehorende CO2-uitstoot, maar vind je de werken gewoon in Amsterdam. De Abelns komen niet uit de toeristische sector en hebben ook geen achtergrond in kunst, wat ervoor zorgde dat zij met een andere blik naar de werken en tentoonstelling keken. 

De imposante expositie die tot de 16e eeuw teruggaat, is geschikt voor de gevorderde kunstliefhebber, maar ook scholieren of beginnende bewonderaars zijn op hun plek in de Pijp. Het klapstuk van RTXP staat nog op de agenda. In het voorjaar gaan twee meesterschilders aan het werk voor ‘Nachtwacht live’ en dit is inderdaad wat je denkt dat het is. Zij onderwerpen de Nachtwacht aan een studie en reproduceren het wereldberoemde schilderij van 3.63 bij 4.38 meter op ware grootte. 

Amsterdam Visitor Marketing is fier op de komst van onze nieuwe buren in de Pijp. Wij juichen de expositie van RTXP zó toe dat ze twee volle maanden in de spotlights staan op de schermen door de stad.

Rick Blom