TOERISME IN 2023 VOLLEDIG HERSTELD

Het trendrapport toerisme van het NRIT klinkt optimistisch. Zo is in 2023 het totaal aantal gasten weer op het niveau van voor de pandemie. Maar wat merken de hoteliers hier eigenlijk zelf van én kunnen zij de drukte nog aan?

De geluiden vanuit de hotels zijn wisselend. Zo plaatst Liesbeth ten Donkelaar, manager marketing en sales van Stayokay, een kritische kanttekening. “De verwachting in rapporten kan wel zijn dat in 2023 het toerisme volledig is hersteld, maar of dat gaat lukken weten we pas aan het einde van het jaar”, legt Ten Donkelaar uit. “Uit de prognose blijkt dat vooral binnenlands toerisme voor groei zorgt en niet het internationale toerisme. Het gevolg is dat vooral huisjesaanbieders en campings hiervan profiteren in Nederland. Hostels en hotels hebben in verhouding juist meer korte verblijven van internationale gasten. Voor ons was het eerste kwartaal van 2023 in Amsterdam nog niet op het niveau van 2019. Een aantal nationaliteiten komt minder naar Nederland dan voor corona. Het lijkt de goede kant op te gaan met de boekingen, maar we kunnen dat nog niet met grote zekerheid zeggen.”

Ook hostelmanager Luzbeli Reyes van Hostelle ziet verandering in het gedrag van de gasten, vooral als het aankomt op boekingen. Reyes: “De drukte van het seizoen begon bij ons in april. Wij zien ook dat het toerisme zich grotendeels herstelt, maar het verschil zit vooral in de tijdsperiode waarin de gasten boeken. Door de onzekerheid boeken de gasten steeds meer last-minute dan voorheen. Op dit moment kunnen we de druk nog aan, maar onze aanpak is daardoor wel wat aangepast.”

Naast de drukte, de manier van boeken en de herkomst van de van toeristen valt er voor Stayokay-manager Ten Donkelaar nog iets op. “Het aantal bedden in Amsterdam na corona is groter dan vóór corona. Halverwege vorig jaar was er al een stijging van 3,5 procent meer en misschien neemt dit nog iets toe. De nachten moeten dus gedeeld worden met meer accommodatieverstrekkers en dat heeft ook weer impact op de bezettingsgraad in de hotels en hostels.”

Het laatste woord over het trendrapport van de NRIT is nog niet gezegd. De last-minute boekingen vanuit het buitenland zorgen misschien nog wel voor een verrassing, wat positief zal zijn voor de hotels en hostels in Amsterdam.

Rick Blom