DE CHINESE REIZIGER KEERT TERUG; EN NU?

De toeristenstroom richting Europa herstelt zich.

De laatste toeristen die terugkeren naar Amsterdam na de pandemie zijn de reizigers uit China. Maar wanneer zijn die bezoekersaantallen weer op het niveau van voor COVID-19 en wat valt op? Emilie Zonnevylle van het NBTC en haar internationale collega’s zien duidelijke trends.

Uit onderzoek van ING Research blijkt dat vier op de tien Chinese reizigers het gelukkig weer ziet zitten om weer op reis te gaan. De toeristenstroom richting Europa herstelt zich. Dit valt samen met het opheffen van alle restricties begin dit jaar in China. Nederland doet het ook zeker niet onaardig in de bezoekerscijfers, maar landen als Duitsland en Italië blijven nog wel iets achter.  

Emilie Zonnevylle: “Het gedrag van de reizigers uit China is grotendeels hetzelfde als voor corona. De toerist is nog steeds op zoek naar de lokale en unieke Nederlandse belevingen. Wel is er opvallend veel vraag naar buitenactiviteiten, zoals fietsen en wandelen.” De verwachtingen in de toerismesector zijn hooggespannen, want uit onderzoek blijkt dat Chinese reizigers tot twee keer meer uitgeven op een bestemming dan bijvoorbeeld onze oosterburen. Ook zien ze het liefst zoveel mogelijk in een korte tijd.

Zonnevylle merkt ook dat er economische redenen meespelen in het besluit om niet meteen in het vliegtuig te stappen: “Ze bouwen eerst weer een financiële buffer op voor ze grote uitgaven doen aan reizen.” Volgens het NBTC duurt het dan ook nog wel even voor de bezoekersaantallen terug zijn op het niveau dat we gewend zijn en dit heeft met meerdere zaken te maken. Zo is er altijd veel rompslomp met de procedures rondom een Schengenvisum, die hebben lange doorlooptijden, en lang niet alle Chinezen hebben nog een geldig paspoort,” legt de PR- en marketingmanager van NBTC uit. Je ziet dat de zakelijke reizigers eerst terugkeren en daarna pas de toeristen.

Veel Chinezen kiezen vanuit een praktisch oogpunt en vanwege de veiligheid eerst nog voor landen dichtbij, zoals Thailand, Japan en Zuid-Korea. Het aantal vluchtconnecties tussen China en Nederland is dan ook nog niet optimaal. Maar de vooruitzichten op de terugkeer van reizigers uit China zijn goed.

Rick Blom