Wat de crisis doet met de marketingbehoeften van onze klanten

Al meteen aan het begin van de coronapandemie, nu ruim een jaar geleden, stonden toeristische ondernemingen voor de vraag: waar halen wij ons publiek vandaan? En hoe gaan we die bereiken? Relevante vragen ook voor Amsterdam Visitor Marketing, waar eigenaren Rick Blom en Arnold Gruppen het beste uit hun klanten willen halen op het gebied van marketing en het trekken van bezoekers. Ook nieuw publiek. 

Een rondje bellen met klanten leidde tot interessante gesprekken. Veel overeenkomsten, maar toch ook verschillen in hoe toeristische ondernemingen met deze pandemie omgaan. Wij zetten drie belangrijke onderwerpen uit het onderzoek naar marketingbehoeften op een rij:

Nationale focus
Focussen op Nederlandse bezoekers was een veelgehoorde, al dan niet tijdelijke, noodoplossing. Sommigen, zoals het Hard Rock Café waren hier al mee bezig. ‘’Voor de pandemie probeerden wij al meer met lokale bezoekers en bewoners te doen om het imago van een toeristenrestaurant beetje bij beetje te veranderen. Ook wisten we altijd al dat er een tijd kan komen dat er geen toeristen meer zijn. Of dat het er veel minder zijn. En toen kwam corona opeens,’’ aldus Sales & Marketing Manager Kimberly Mai.

Creatief zoeken naar oplossingen, daar is in Amsterdam geen gebrek aan in. Zo begon Tours & Tickets met de Loetje by LOVERS Biefstuk cruise die, toen dit nog mocht. Volgens David van Luijn, Chief Marketing Officer bij het bedrijf, was die elke dag uitverkocht. Simon Ilcken van Snackland Vlaamse Friet begon met het uitdelen van kortingsvouchers bij lokale bedrijven in de buurt, voor een gratis drankje bij hun friet, zodat medewerkers hier in hun pauze gebruik van konden maken. Bij Pancake Bakery gooide ze het ook over een andere boeg. ‘’ We probeerde Amsterdammers aan te spreken met behulp van mamabloggers en Instagram influencers’’ zegt Bas Schaafsma.

Resultaat zien
Het is nóg belangrijker geworden om direct resultaat te zien. Van elke euro die je nu uitgeeft, wil je weten wat je ervoor terug krijgt. Ester Basemans van Batavia Stad Fashion Outlet denkt ‘’dat het slim is om inderdaad een nieuwe doelgroep aan te boren, maar ook vooral kijken wat het gaat opleveren.’’ Guy Trigallez van het STRAAT Museum kiest in deze tijd liever voor online dan offline marketing. ‘’Je kan meteen meten wat er gebeurt. Daarbij kun je aansturen waar nodig. En de gegevens die je uit online-marketingresultaten haalt zijn ook waardevol voor de toekomst.’’

De toekomst van Minicards
Maar hoe zit het dan met Minicards, een tool die vooral wordt ingezet onder verblijfsgasten van de stad? De deelnemers aan dit onderzoek concluderen dat het belangrijk is de informatie- en kortingskaart als marketingtool te blijven gebruiken. Het is immers een sterk en herkenbaar concept. Een andere veel genoemde reden om voor Minicards te kiezen, is dat je gelijk ziet wat het oplevert wanneer het kaartje wordt ingeleverd.

Met de digitalisering die speelt, is de ontwikkeling van een Minicards app ook in volle gang. ‘’Ik weet daarbij ook dat er een ontzettende gunfactor is ten opzichte van Amsterdam Visitor Marketing,” zegt David van Luijn van Tours & Tickets. “AVM onderhoudt haar netwerk goed en is een sterke speler in de markt.” Ester Basemans van Batavia Stad Fashion Outlet en Kimberly Mai van Hard Rock Café denken beide ook dat, naast de Minicards in print, ook een Minicard app de toekomst heeft.

Over één ding waren de deelnemers van het onderzoek het in ieder geval eens: de toeristen waren een groot gemis. We zijn blij om weer gasten te mogen ontvangen, hopelijk ook snel weer meer uit uit het buitenland.

Faya Shiekh