Zo ziet 2024 eruit volgens hoteliers
Het afgelopen jaar was het gezellig druk in de stad, goed vol in de hotels en Amsterdam stond mooi op de kaart. Maar hoe zien hoteliers 2024 eigenlijk voor zich? Alex Roozendaal van Hotel Nicolaas Witsen en Bianca Brasdorp van Hostelle kijken alvast vooruit.
Nu Amsterdam zich van haar knusse kant laat zien getooid met lichtjes, de ijsbaan en koek en zopie is het een mooi moment om ondernemers te bevragen over hún mooiste tijd van het jaar. Eigenaar Alex Roozendaal van Hotel Nicolaas Witsen kijkt dan vooral uit naar de lente. “Ik vind april en mei altijd leuk. Er zijn veel congressen en ook de toeristen komen deze kant op om de tulpenvelden en bloemen te zien. Er is voor ons altijd veel te doen.” Ondernemer Bianca Brasdorp heeft nu al zin in juli. “De Swifties weten ons te vinden, want de concertdagen in juli van Taylor Swift zit ik vol”, vertelt Brasdorp. “Wij zitten vlakbij de Ziggo Dome, dus dat soort concerten zijn leuk. Bij Madonna waren er ook veel last-minute boekingen. Dat heeft ons goed opgeleverd.”
De eigenaar van Hostelle verwacht een meer voorspelbaar 2024. “Afgelopen jaar bracht verrassingen. De prijzen in Amsterdam waren hoog, maar de bezettingsgraad was in juni en juli op een bepaald punt nog maar 30 procent. Heel anders dan bijvoorbeeld onze vestiging in Londen. Mensen wachten tot het allerlaatste moment met boeken, dat is echt nog de nasleep van corona. De zomer ging wel weer door tot eind september begin oktober, maar het was allemaal veel last-minute. Ik hoop dat mensen de routine van het vroeger boeken en langer vooruitplannen weer oppakken.”
Met verwachtingen is Roozendaal nog niet erg bezig. “2023 was een mooi jaar. Het was voor ons voor het eerst sinds 2019 normaal, want het hotel was twee jaar dicht in en is helemaal verbouwd. De coronajaren heb ik daardoor een beetje gemist. Ik hoop vooral dat 2024 net zo mooi gaat zijn, al denk ik wel dat het iets minder wordt. De mondiale economie ligt toch een beetje op zijn gat, er is een hoop gerommel in de wereld en het effect daarvan merk je in de hotels.”
De grootste uitdaging voor de eigenaar van Hostelle blijft het vinden van personeel. “Ik werk veel met jongeren, maar ze hebben opties. Gelukkig is Amsterdam een erg internationale setting, want Nederlandse medewerkers zijn al helemaal niet te vinden.”
Ook de verhoging van de toeristenbelasting blijft flink gonzen in de Amsterdamse hotelwereld. Ook de eigenaar van Hotel Nicolaas Witsen merkt dat. “Op de toerist die een weekendje komt heeft het weinig effect. Een bedrijf dat honderden hotelkamers nodig heeft voor een congres gaat zich waarschijnlijk wel afvragen of Amsterdam nog wel zo geschikt is. Daar ben ik wel een beetje huiverig voor. De gemeente doet alsof ze de overlast financieel wil laten compenseren door de toerist die het veroorzaakt, maar de verhouding is zoek. Ik geloof ook niet dat hier een strategie achter zit. De toeristen en de parkeertarieven zijn gewoon de melkkoe van de stad.”
Brasdorp kijkt vooral uit naar de terugkomst van de toerist uit Azië. “Amsterdam blijft een populaire bestemming, dat verandert niet. Maar de mensen uit Azië missen we echt. Het is moeilijk te zeggen, want zij durven kennelijk niet te riskeren dat de boel weer sluit.” Ondertussen is de eigenaar van Hostelle vooral bezig met het organiseren van veel leuke evenementen in huis. “Daar werken we hard aan en dat levert goed op. Verder verheug ik me op veel interne dingen, zoals de groei van ons TikTok-account.”