Geen eigen vuurwerk, wél een knalfeest

Dat is pech, vuurpijlen weg. In Amsterdam is het dit jaar niet toegestaan om zelf de duizendklappers uit te rollen in de straten of een sierpijl de lucht in te schieten. Het vuurwerk wordt dit keer gereguleerd in heuse vuurwerkshows.
 
Eerste gooide de coronapandemie letterlijk roet door het eten, waardoor er een landelijk verbod was op het verkopen en afsteken van vuurwerk. De gemeente Amsterdam trekt dit verbod door en beëindigt daarmee de traditie van het zelf vuurwerk afsteken. Burgemeester Halsema leeft niet in de illusie dat er nergens meer een rotje afgestoken wordt en ziet het als een proces, waarbij vuurwerk voor de consument uiteindelijk verdwijnt.
 
Aftellen
De stedelijke viering ‘Amsterdam telt af naar 2023’, zoals de gemeente het zo mooi noemt, vindt dit jaar plaats op het Museumplein. Dit is onder begeleiding van de Electric Firework show. Daarnaast zijn er nog een aantal plekken om van een vuurwerkshow te genieten.
 

  • Bij de A’DAM Toren knallen Amsterdammers het nieuwe jaar in met een vuurwerkshow. Tip: voor het beste zicht neem je plaats op één van de kades aan het IJ. 

  • Ook Weesp krijgt dit jaar een eigen vuurwerkshow. Bij De Kom kun je genieten van het mooiste siervuurwerk. 

  • Op naar de ijsbaan in Oud Osdorp bij De Polderheuvel, want daar is een sfeervol evenement mét vuurwerk. De start is om 23:30 uur en de show is rond 00:30 uur afgelopen.

  • Geen zin in vuurwerk? Alternieuws is het vuurwerkloze  alternatief bij NDSM om aan te sluiten. Van 22:00 tot 00:30 uur is hier geen vuurwerk te zien. Wat dan wel? Nou, vuurwerkdansen en heuse boemklatsinstallaties!

Rick Blom