De energierekening is hoog. Dit doen hoteliers om de kosten te drukken
De energierekening is hoog. Thuis en op kantoor trekken we een trui aan en schroeven we de kachel een graadje terug. Maar hoe werkt dit in de hospitality? Peter Holierook van Ibis Amsterdam en Richard von Banniseht van Grand Hotel Amstelveen vertellen hoe zij omgaan met de energiecrisis.
“Oktober vorig jaar besloten we de inblaastemperatuur op de kamers met twee graden verlagen,” vertelt Peter Holierook van Ibis Amsterdam. “Die temperatuur staat bij ons nu op 19 in plaats van de gebruikelijke 21 of 22 graden. De gasten kunnen zelf extra na verwarmen als ze het te koud vinden. De feedback van gasten bleef hetzelfde. Mijn invulling is dat dit komt doordat ze zelf bij kunnen verwarmen. De ene gast vindt dit prettig, de ander houdt juist van een koelere kamer.”
Ook bij Grand Hotel Amstelveen blijven ze in beweging om het hogere energieverbruik zoveel mogelijk in te perken. Richard von Banniseht: “Energie is op dit moment een hot topic binnen ons bedrijf. Als viersterrenhotel met goede reviews wil je die naam niet te grabbel gooien door ondoordachte maatregelen te nemen. Energie besparen mag niet ten koste gaan van het comfort. We zijn al jaren bezig met het verbruik verminderen door LED-lampen te installeren, gebruikt te maken van sensoren en alleen ruimtes te verwarmen die ook echt gebruikt worden. Maar in deze tijd investeren we wel extra in energiezuinige oplossingen. Daarbij kun je denken aan het isoleren van leidingen tot het vervangen van TL voor LED-panelen. En bij verbouwingen spelen we er natuurlijk meteen op in.”
Energiebeheersing
Voor Ibis Amsterdam was het verlagen van de inblaastemperatuur een eerste zet, waar gasten in eerste instantie niet over ingelicht werden. Toch gebeurt dit vanaf 2023 wel. Holierook: “Dit jaar informeren we mensen dat we extra aan energiebeheersing gaan doen. We vragen hen bij het inchecken zich te melden vóór het onprettig wordt. Maar leggen ook uit dat het een maatregel is om energie te besparen. Twee gemiddelde hotelkamers verstoken net zoveel energie als een gemiddeld huishouden van twee personen.” De inblaastemperatuur blijft op 19 graden, vertelt Holierook. “Bij opmerkingen door gasten was dit zeker teruggedraaid, maar die bleven uit. In januari start de proefperiode om zo samen de juiste balans te vinden. Gasten begrijpen dat we zelf een steentje bij moeten dragen. Het gaat om de verstandige balans vinden met elkaar.”
Von Banniseht van Grand Hotel Amstelveen ziet de kosten ook terug onderaan de rekening. “Door de stijgende energiekosten rekenen onze toeleveranciers de prijsverhoging ook aan ons door. Wij als hotel zitten in een markt waarin alles draait om vraag en aanbod, dus er zit veel dynamiek in onze prijs. Die rekening presenteren we niet aan onze gasten, daardoor staan de marges zeker onder druk. Maar wat er ook gebeurt, we tornen niet aan het comfortniveau van de gast.”
Peter Holierook benadrukt dat het een dilemma blijft. “De kamerprijzen stijgen, zo ook bij ons. Alles draait om het comfort van de gast. Het verminderen van verbruik houdt ons al jaren bezig, maar is nu belangrijker dan ooit.”