De nieuwe toerist: wat wil Generatie Z?
Generatie Z. Met 32% van de wereldbevolking zijn ze in 2020 de grootste groep consumenten én reizigers. In dit blog kruipen we in het hoofd van deze digital natives. Wat wil deze nieuwe generatie toeristen en hoe speel je daar als hotelier, horecaondernemer en reisindustrie op in?
Ze kunnen niet koken, brengen meer dan tien uur per dag op een scherm door en pakken liever de trein dan het vliegtuig. Ze zijn pragmatisch, hardwerkend en multitaskers met een korte spanningsboog. Consumeren doen ze bewust en ze kopen zeker niet bij grote ketens. Hun behoefte aan authenticiteit is extreem groot, misschien juist omdat ze zijn opgegroeid met het internet: succesvol zijn op Instagram en het perfecte leven leiden is niet belangrijk meer, een echt verhaal vertellen inclusief tegenslagen en fouten wel.
Maak kennis met Generatie Z: jongeren geboren tussen 1995 en 2010. De grootste groep consumenten ter wereld. Volgens een rapport van Booking.com vindt 65% van hen ‘reizen en de wereld zien’ de belangrijkste manier om hun geld uit te geven. Hoe speel je daar als reisindustrie op in?
Met persoonlijke marketing
Generatie Z is wereldwijs en ijverig, maar ook voorzichtig en alert: ze hebben een haarfijne neus voor onzin, en stappen net zo makkelijk over naar een betrouwbaardere partij. Persoonlijke marketing is dan het toverwoord. Data en privacy inwisselen voor korting of een gepersonaliseerde service? Ja graag. Liever dat, dan irrelevante informatie krijgen. Dat deze nieuwe toeristen een reis of hotel boeken via social media is niet gek. Het belangrijkste voordeel is dat je zo interactie kunt aangaan met een merk of bedrijf, vinden ze. Met Snapchat, Instagram en YouTube als favoriete kanalen.
Met echte verhalen
Het liefst laat Generatie Z zich adviseren door vrienden, lokalen of bekenden. Maar dan moeten het wel échte, eerlijke verhalen zijn. Want anders prikken ze daar als de sodemieter doorheen. Moe als ze zijn van al die perfect bijgewerkte plaatjes die niet het hele verhaal vertellen. Daarom laten ze zich ook graag ter plekke en in het hotel zelf inspireren en adviseren.
Met een groene of duurzame accommodatie
Opgroeien tijdens de milieucrisis laat zijn groene sporen na. Greta Thunberg is de jonge held van deze generatie. Hotels en accommodaties die zorg dragen voor het milieu en hun omgeving hebben een streepje voor. Generatie Z is bereid meer te betalen voor zo’n eco-vriendelijke accommodatie, blijkt uit een onderzoek van Skift’s Research. The Student Hotel, dat vol inzet op duurzaamheid, is daar een mooi voorbeeld van.
Met een ‘always-on’ benadering
Aan schoolvakanties, seizoenen of holiday breaks heeft Generatie Z een broertje dood. Nee, deze nieuwe toeristen reizen het hele jaar door. Dat blijkt uit een studie van UniDAYS. Constant op zoek naar een interessante, inspirerende volgende trip, dus. De ‘always-on-traveler’ noemen ze dat met een hip woord.
Met lokale ervaringen
'In plaats van nietszeggende zwembadfoto's en statussymbolen zien we nu vooral een verlangen naar betekenisvolle ervaringen, zeker als je die kunt meepikken in een mooi en Instagrammable interieur, zegt futuroloog Lucie Greene. Je net zo voelen als een local en iets goeds doen voor de lokale gemeenschap horen daar onomstotelijk bij. Net als hotels met veel gemeenschappelijke ruimtes waar ze kunnen socializen met anderen en waar activiteiten voor gasten en lokale bewoners georganiseerd worden of een voorkeur voor authentieke, lokale bedrijfjes. Amsterdamse voorbeelden, zoals de Untourist Guide of Stay Okay Oost zijn natuurlijk kolfjes naar de hand van deze generatie.
Met duurzaam transport
Liever met de trein op reis, dan met het vliegtuig. En liever op de fiets een stad verkennen, dan met een taxi. Dat is de instelling. 60% van Generatie Z gaat op de plaats van bestemming meteen na aankomst bewust op zoek naar ‘groen’ vervoer. Dus zet die huurfietsen maar vast klaar.
Met kwaliteit; van hotelkamer tot eten
Backpacken, maar dan met een groter budget en met stijl. Dus niet in een stapelbedje in een slaapzaal, maar een eigen hotelkamer met een airco en een goed bed. Flashpacking is de term voor dit nieuwe rugzaktoerisme, dat u het even weet. Daar hoort ook goed, gezond, eerlijk en fotogeniek eten bij. Maar liefst 94% van Generatie Z struint thuis al social media af op zoek naar goede restaurants en horecazaken die er op de bestemming zijn. En daar willen ze – in het kader van ‘waar voor je geld’ - best een extra duit voor betalen. Of moeten we extra guap zeggen?