De Stad van Arthur Adams: ‘Ik beleef Amsterdam nog steeds intens!!’

Phantom Concerts is een bijzondere Amsterdamse concertorganisator, die het net even anders doet dan anderen. Denk: meeslepende ervaringen van klassieke kamermuziek in authentieke, ongewone settings. Wat je  de initiatiefnemer van Phantom Concerts over Amsterdam vraagt? Welk concert je niet mag missen, wat de mooiste concertlocatie van de stad is én zijn favoriete muziekstuk over Amsterdam natuurlijk. In De Stad van deelt Arthur Adams dit keer zijn liefde voor muziek en Amsterdam. 

Arthur Adams

Wat is je vroegste herinnering aan de stad? 
“Als jongetje van zes jaar woonde ik op Curaçao. Ik kwam met mijn vader, moeder en zusje vaak tijdens de zomer op vakantie in Hilversum en dan werd ook een dagje Amsterdam met rondvaart gepland. Dat was zo bijzonder en gezellig. Ik vond het in mijn optiek ‘extra’ diverse aan de stad toen nog best wel eng. Ik kwam van een eiland waar mensen qua leefcultuur redelijk gelijkgestemd waren. Ik was onder de indruk van punkers met al die gekleurde hanenkammen, nu kijk ik nergens meer van op. Op mijn achttiende ging ik economie studeren in Amsterdam. In de jaren 80 was het een heerlijke stad, maar na je studie gingen mensen vaak buiten Amsterdam wonen. Het is er nu zoveel leuker dan toen: al dat aanbod, , ook voor volwassenen, de veiligheid, bereikbaarheid en alles kan op de fiets.” 

Wat mis je het meest aan Amsterdam als je hier niet bent? 
“De dynamiek. In de Cariben is het vaak lekker rustig en tropisch, maar daar mis ik wel de vibe van een stad. Ik heb redelijk veel grote steden bezocht, maar Amsterdam is een stad waar niet veel nodig is om de toch veel te beleven: lopen, fietsen, terrasje pakken. Ook al is het koud of warm, op een mooie dag zie je mensen meteen op het terras. Altijd.”

Vertel het ons, wat is de mooiste concertlocatie van de stad? 
“Je zou denken het Concertgebouw, maar ik hou van concerten op onverwachte plekken. Neem de Jacob Obrechtkerk achter het Concertgebouw. Die kerk opent steeds meer de deuren voor het publiek. Als je binnenkomt, heb je echt het wow-gevoel. Het is de kerk met de grootste kunstverzameling van Nederland. Dit moet elke Amsterdammer een keer zelf zien. Die plek is echt mijn favoriet.”

Concert in de Jacob Obrechtkerk in Amsterdam Zuid

Heb je een lievelingsmuziekstuk over Amsterdam? 
“Dat is absoluut ‘Aan De Amsterdamse Grachten’. Eén van de mooiste feesten blijf ik het Prinsengracht Concert vinden. Ik ben er vaak geweest, Op verschillende manieren. We boekten al eens kamers in het Pulitzer Hotel en ik zat ook ooit eens op zelf meegebrachte stoeltjes op de eerste rij langs de gracht. Nu wil ik alleen nog een keer een boot regelen. Helaas moet je inloten om dan mee te kunnen doen en is het niet meer wie het eerste komt wie het eerste maalt.” 
Wat is je favoriete buurt? 
“Zelf woon ik in West, vlakbij het Hoofddorpplein. Ik vind alles rondom het Vondelpark fijn, want ik ben een wandelaar. Het liefst loop ik alles. Je kan me duizend keer door dat park sturen en ik vind het nog mooi. Soms wandel ik gewoon ergens heen en pak ik de tram terug. In Curaçao woonde ik mijn hele jeugd in de Van Goghstraat, dus ik heb een band met Van Gogh. Ik heb een museumkaart en bezoek graag musea.”  

Welk concert mogen we niet missen in de stad? 
“Mag het ook een musical zijn? Dan: Boni. Deze musical toert door Nederland. Het gaat over een Surinaamse slaaf, een verzetsheld. Ik zag het in het DeLaMar Theater en het enige jammere vind ik dat het niet langer in Amsterdam te zien was.* Het is qua productie één van de beste musicals die ik ooit gezien heb. Los van het thema vind ik het mooi hoe een traditioneel topic op een moderne manier gebracht wordt. Daarnaast is het leuke is dat je ook na een avond theater in Amsterdam altijd nog even de stad in kan, daar hou ik van.” 

*Goed nieuws voor de liefhebbers: in februari en april is Boni te zien in de Meervaart én in Carré.

Rick Blom