De Stad Van David van Luijn: 'Als ik hier niet ben, mis ik echt alles. Amsterdam is gewoon Amsterdam'

IMG_0648.jpg

Wie toeristen in Amsterdam zegt, zegt Tours & Tickets. Geen bedrijf zo onlosmakelijk verbonden met alle attracties van onze hoofdstad als zij. Sinds dit jaar is er een nieuwe Chief Marketing Officer aan boord: David van Luijn. In deze rubriek voelen we hem aan de tand over zijn liefde voor Amsterdam en go to adressen in de stad. Hoe ziet 'De Stad Van' David er uit? Lees snel verder.

Wat is je vroegste herinnering aan de stad?
”Ik was een jaar of vier en ging met mijn naar ouders naar Artis: voor zover ik mij kan herinneren voor mij de eerste keer in een dierentuin. Heel bijzonder en magisch vond ik dat.”

Wat is jouw buurt en wat maakt die zo bijzonder?
”De Overtoom in West. Ik woon bij de Jan Pieter Heijestraat, een hele leuke straat waar alles is wat je nodig hebt: restaurantjes, bakkerijen, kroegen, noem maar op. Gek, maar in deze tijden van corona zie je dat de straat weer opbloeit, omdat mensen meer op pad gaan in hun eigen buurt. Zeker in de zomer: de kroegen en terrassen zaten vol en het was druk in de winkels. Ondanks dat het zo dicht bij het centrum is, is het echt een volksbuurt, daar houd ik van.”

Wat mis je aan Amsterdam als je hier niet bent?
”Nou, wat niet? Ik mis echt alles. Ik hou van reizen en kom voor werk vaak in andere steden, maar Amsterdam is gewoon Amsterdam. Ik voel me er thuis, weet waar ik naartoe moet voor een gezellige avond of waar ik een lekker hapje kan eten.”

Waar ben jij te vinden voor een vrijdagmiddagborrel?
”Met collega’s ga ik vaak naar Café Karpershoek aan de Martelaarsgracht. Eén van de oudste kroegen van Amsterdam, misschien wel de oudste, met echt Amsterdams personeel. Heel gezellig om daar te borrelen, vind ik. Als ik met vrienden ben, ga ik soms ook naar de Zuidas. Dat is echt het tegenovergestelde van de Karpershoek qua mensen, maar daar houd ik ook wel van.”

T&T.jpg

Wat is de meest ‘echt Amsterdamse’ excursie van Tours & Tickets?
”De rondvaart waarbij je in een uur de hele stad ziet, dat vind ik het meest Amsterdamse wat je kunt doen. Je stapt op bij het Centraal Station, en daarna vaar je langs alle highlights, zoals de Westertoren, het Anne Frank Huis en de Magere Brug. Het is bijzonder Amsterdam vanaf het water te zien. Ik heb het al ontelbare keren gedaan, maar elke keer is het weer een andere ervaring. Wat het afmaakt, is een leuke schipper die goede verhalen vertelt.”

Welk museum kan je iedereen aanraden?
”Wat ik kan aanraden is Body Worlds. Je hebt er als bezoeker een voorstelling van, maar als je daar naar binnen gaat, is het tóch anders dan je verwacht. Het is echt een reis door het menselijk lichaam waar je dingen van leert. Heel verrassend.”

Wat is je favoriete evenement in Amsterdam?
”Amsterdam Dance Event, zonder twijfel. Heel jammer dat dit, en andere events, allemaal niet door kunnen gaan dit jaar. Dat soort events, zeker die met een internationale uitstraling zoals Dekmantel en Digital, voegen echt iets toe aan de stad. Kon het maar weer.’ Lachend: ‘Ik heb het idee dat mijn laatste party jaren worden afgepakt.”

Tours & Tickets heeft al ruim 35 jaar ervaring als touroperator die excursies en tickets voor musea, attracties en rondvaarten aanbiedt in Nederland en België. Met 20 winkels in de binnenstad van Amsterdam zijn ze niet te missen.

Faya Shiekh