“Het coronavirus legde bloot dat de belangen van dagattracties onvoldoende gewaarborgd waren”

Nederlandse Belangenvereniging Dagattracties

De oprichting van de Verenigde Dagattracties Nederland is een feit. Goed nieuws, want zo zijn de belangen van de sector, die een grote bijdrage levert aan de economie, gewaarborgd. Nu en in de toekomst. Sergio Segers van de vereniging praat ons bij.

Nederlanders zijn elk jaar goed voor 3,5 miljard uitjes in eigen land. Dat berekende het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen. Tel daar de miljoenen internationale toeristen bij op en je hebt een sector die miljarden omzet en daarmee een grote bijdrage levert aan de economie. Hoog tijd om de sector dagattracties, die hierin voorziet, te verenigen. Met de oprichting van de Verenigde Dagattracties Nederland is dat nu gebeurd. “Door het coronavirus en de lockdown merkten we dat de belangen van de sector onvoldoende geborgd waren,” zegt Sergio Segers, manager Public Affairs en Beleidszaken bij Tourism Group International en kwartiermaker van de vereniging. “Als lid van bijvoorbeeld het MKB Nederland en de HISWA zijn de dagattracties niet vol meegegaan in de gesprekken met de overheid. Het belangrijk dat dit wel gebeurt. Nu en in toekomst.”

Lobbyen voor de sector
Een stevige lobby-partij worden, dat is het streven. Het is nu zaak zoveel mogelijk leden te werven en de strategie verder uit te werken. Op dit moment zijn er al meer dan twintig dagattracties aan de vereniging verbonden, zoals Lovers, Monkey Town, Euromast en Royal Delft. Ook is er een bestuur. Segers: “Een mooie mix van bedrijfsmatige en bestuurlijke ervaring. Voorzitter Richard Korteland is burgemeester van Meppel en weet precies hoe de hazen in Den Haag lopen. En Ronald Vuijk werkt nu bij organisatiebureau Berenschot en zat vijf jaar in de Tweede Kamer. Hij heeft veel ervaring met het ontvangen van lobbyisten.”

Samenwerken
De Verenigde Dagattracties Nederland wil geen concurrent zijn van bestaande belangenverenigingen. “Integendeel”, zegt Segers. “Wij willen juist zoveel mogelijk samenwerken met anderen. Belangenvereniging De Club van Elf bijvoorbeeld, waar de grootste dagattracties van Nederland bij horen, vindt het geweldig dat wij er zijn. Sterker nog, we zijn al met elkaar in gesprek om samen op te trekken. Ook zitten we binnenkort met ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland om de tafel.”

Nu en in de toekomst
Op korte termijn zal de vereniging zich inzetten voor de belangen van dagattracties die vooral met de coronacrisis te maken hebben. Maar ook op lange termijn is er genoeg te doen: van belangenbehartiging en het doen van onderzoek tot het delen van kennis en het voeren van gezamenlijke promotie van dagattracties. “Elke dagattractie vanaf honderd tot honderdvijftigduizend bezoekers per jaar kan lid worden,” zegt Segers. “Dat zijn er vele honderden in Nederland. Ik ken ze natuurlijk niet allemaal. We willen ervoor zorgen dat het zich rond spreekt en we elkaar enthousiasmeren om uiteindelijk de belangen te behartigen van dagattracties met in totaal meer dan tachtig miljoen bezoekers.’

Meer weten? Lid worden? Check de site van Verenigde Dagattracties Nederland

Rick Blom