De Stad van Yacintha van der Zee (New York Pizza): “Mijn buurt voelt een beetje als een dorp in de stad”

Als je campagnemanager bent van het in Amsterdam getogen New York Pizza, dan weet je absoluut de leukste stekjes in de stad. Amsterdam Visitor Marketing zorgde ervoor dat Yacintha van der Zee al haar geheimen verklapte.

Wat was je eerste kennismaking met de stad?

“Op mijn eerste excursie met school naar Amsterdam dacht ik: hier ga ik ooit wonen. Ik kom oorspronkelijk uit het Brabantse Raamsdonkveer, vlakbij de Biesbos en ik kwam maar weinig in de grote stad. Maar toen ik ging studeren ben ik meteen naar Amsterdam vertrokken. Het was groots, hier gebeurde het. Het leeft hier. Ik belandde met veel geluk in de Baarsjes en regelde goedkoop een kamer, daardoor lukte het ook nog om te genieten van het studentenleven. Hier woonde ik drie of vier jaar, tot mijn stage in Hong Kong. Bij terugkomst woonde ik nog even in Bos en Lommer en nu in Oost.”  

Wat is dan je favoriete buurt als je moet kiezen?

“Dan kies ik toch Oost, ook al vind ik West ook leuk en kom ik graag in het centrum. Maar Oost voelt een beetje als een dorp in de stad. In de zomer spelen hier de oude mannetjes jeu-de-boules op straat, alles wat je nodig hebt is op loopafstand en mijn vrienden wonen in de buurt. Het voelt toch wat dorpser en daar kom ik natuurlijk toch vandaan. Ik vind het gezellig. En de parken zijn geweldig, zoals het Oosterpark, Flevopark en park Frankendael. Aan de andere kant heb je Park Zomerlust en Amstel. Het is beknopt, maar wel met veel leuke winkels.” 

Wat maakt Amsterdam zo bijzonder voor jou?

“Het is heel anders dan de rest van Nederland, dat merk ik pas als ik Amsterdam uit ben. Dan mis ik meteen de reuring en dat iedereen echt zichzelf kan zijn. Het is dat beetje vooruitdenken en net iets anders zijn dan de rest van Nederland, dat bruisende. Ook al zijn er veel toeristen in de stad, je hebt altijd nog plekken waar geen toeristen zijn. Dat zijn de echte parels van de stad. En natuurlijk de grachten. Als ik op een lentedag langs de gracht fiets, dan ben ik zo blij dat ik hier woon.” 

Het terrasseizoen begint bijna weer? Op welk terras strijk je als eerste neer?

“Bij mij in de buurt strijk ik niet neer op een terras, maar op het gras. Maar in mijn oude buurt ga ik nog graag naar Café Zurich op het Mercatorplein en de Karavaan heeft ook een lekker terras.” 

Waar eet je het beste Italiaans in de stad?

“Wist je dat New York Pizza in Amsterdam begon? Zo’n leuk verhaal is dat. Ik ga voor een pizzaatje meestal naar Pazzi of Pizzeria Dope in de Pijp. Die laatste is van Italianen en het zit er altijd stampvol. Je kan ook niet reserveren.” 

En waar ga je heen voor de beste New York Pizza?

“Dan kies ik voor één van de slice stores, waar ze pizzapunten verkopen. Ik zou zeggen die op het Spui. Hier zat ooit de allereerste New York Pizza, want de eigenaar komt uit Amstelveen. Veel mensen weten dit niet.” 

Waar beleef je het echte dolce vita in de stad?

“Voor mij is dat de zomer op een boot. Ik zit bij een wijnclub en we hebben sinds afgelopen zomer een boot. Je mag zo vaak aansluiten als je wil. Het is meer een community van expats. Het begon ooit met wine tastings, maar nu mag je aansluiten als je houdt van wijn en lekker eten. Het is een soort hele grote vriendengroep. We hebben feestjes, tripjes, cook offs en spelletjesavonden. Je betaalt een lidmaatschap per maand. Het is voor mensen die net in Amsterdam wonen en hun draai nog moeten vinden, maar je hebt ook mensen die altijd aanhaken of soms juist maar twee keer per jaar.” 

Wat mis je aan Amsterdam als je hier niet bent?

“De rumoerigheid. Ik vind een weekend in de natuur heel lekker, maar na een paar dagen mis ik de drukte. In het dorp waar ik vandaan kom heb je drie winkels, in Amsterdam heb je alles.” 

En waar winkel je graag?

“De binnenstad vind ik best leuk, maar niet in het weekend. Oosterpoort heeft leuke boetiekjes. Voor eten ga ik het liefst naar de Albert Cupymarkt. Bij Eriks Delicatessen haal ik heerlijke kaasjes en worstjes voor een goede borrel. En voor brood stop ik bij bakkerij Le Paron op de Middenweg. Daar zijn ze supervriendelijk en ik doe er na het sporten graag een koffie met een broodje.” 

Jouw ideale dag in de stad?

“Een zomerdag, dat vind ik heerlijk in Amsterdam. Op tijd wakker worden, een wandeling maken, richting de markt om lunch te halen en dan duik ik het terras op. Daarna lekker met de boot van de club varen om te eindigen op de rooftopbar bij Volkshotel. Dat is een ideale dag. Misschien ook nog een museum. MuseumNext is een goede en het Rijks blijft natuurlijk inspireren. Het Tropeninstituut zit vlakbij mijn huis, dat is zo’n indrukwekkend gebouw en ze hebben hele mooie exposities.”

Rick Blom