Hotel Inside: inventief met hotelkamers

inventief met hotels

Het is geen nieuws dat vooral de hotels in grote steden (hallo Amsterdam) door de coronacrisis het hardst getroffen zijn. Leuker kunnen we het niet maken. Wel inventiever. Want sommige hoteliers zoeken naar alternatieve manieren om die kamers te vullen. Welke initiatieven zijn er en is hiermee een nieuwe trend gezet? 

Laten we beginnen met de feiten. Terwijl in 2019 nog records gebroken werden, lagen de bezettingsgraden en omzetten de afgelopen maanden ver onder een rendabel niveau, schrijft Misset Horeca. Voor het eerst in de geschiedenis brengt een kamer in Amsterdam minder omzet binnen dan een kamer buiten de stad.

Een boel inventiviteit 
Maar er is ook positief nieuws: het aantal hotelboekingen zit sinds 20 juni min of meer in een steady lijn van rond de 55 procent ten opzichte van vorig jaar. So much voor de cijfers. Want de crisis levert in de hotellerie ook een boel inventiviteit op. Hotels in de stad zoeken naar alternatieve manieren om hun kamers invulling te geven. Kamers worden omgebouwd tot private dining rooms, bieden onderdak aan dakloze gezinnen of worden aangeboden als kantoorruimte.

Als een concept aanslaat, kan het de moeite waard zijn structureel een pand aan te passen.
— Jan Steinebach, hotel-expert bij adviesbureau CBRE

Hybride hotelconcepten
Arno Gorissen, directeur citymarketing Zuidoost, zag die bui jaren geleden al hangen. De groei van hotelkamers zou de stad ooit opbreken tijdens een economische crisis, schreef hij in het Parool. Dat vraagt volgens hem om een andere bestemming van hotelkamers, zoals studentenhuisvesting. Hybride hotelconcepten die daarop kunnen inspelen, hebben wat hem betreft de toekomst. En misschien heeft hij een punt, zeker nu de realiteit daar letterlijk om vraagt.

De vraag is nu: is die alternatieve invulling van hotelkamers een trend die blijft, ook na de coronacrisis? Jan Steinebach, hotel-expert bij adviesbureau CBRE, denkt van niet. “Het veranderen van de invulling van je hotelkamer, terwijl je structureel niets verandert aan een pand, kan niet anders dan van tijdelijke aard zijn. We zien dat het nu vooral gaat om oplossingen die voor extra omzet zorgen tot het moment dat de vraag naar hotelkamers weer groeit. Maar als het een concept is dat aanslaat, kan het structureel aanpassen van een pand natuurlijk wel de moeite waard zijn.”

Slechte tijden, goede tijden
En ja, natuurlijk komen er straks weer betere tijden, denk hij. Ook al duurt dat nog best een tijdje. “We staan nu op het punt dat we aan nieuwe cyclus zijn begonnen. Gebaseerd op onze ervaring en op historische modellen denken we dat het herstel heel 2021 nodig heeft en waarschijnlijk ook nog 2022.” Maar uiteindelijk komt dat herstel, denkt hij, weer helemaal terug. “Zodra we kunnen gaan reizen, gaan we dat allemaal doen.” Tot die tijd is een hybride hotelconcept misschien zo gek nog niet. Hieronder een aantal initiatieven van hotels om hun kamers, tijdelijk of niet, een andere invulling te geven.

1.  Toen de lockdown net begon, pakte hotel QO maatschappelijke verantwoordelijkheid en stelde 50 kamers beschikbaar aan onder meer zorgmedewerkers en hulpverleners.

2. De anderhalve meter bewaren bleek aan het begin van de coronacrisis moeilijk te zijn bij de daklozenopvang, dus Savoy Hotel verwelkomde dakloze gezinnen.

3. Een hotelkamer is een prima werkplek, toch? Bij Hotel V lanceerden ze het V-Works concept, waarbij voor €49 een kamer gereserveerd kan worden om in te werken. Er zijn ook verschillende platformen in het leven geroepen waar hoteliers hun kamers kunnen aanmelden als thuiswerkplek, zoals hoteltooffice.com of voordethuiswerkers.nl.

4. Hotel The Exchange ging samenwerken met restaurant Scheepskameel om lege kamers in te zetten als private-dining rooms. Zo creëerden ze tijdelijk ‘Hotel Scheepskameel’.

5. Hotels spelen ook in op de vraag naar studentenkamers: hotel CityHub verhuurt mini-hotelkamers als woonruimte. Voor studenten met een hele dikke portemonnee, dat wel.